2021-11-24
nft
social media - coloja
Activitatea pe rețelele de socializare ne face mai triști, mai anxioși, mai depresivi și ne scade stima de sine. Totodată ne face să devenim mai alienați și mai decuplați de realitate. În plus, orice ni se transmite în scris pe rețelele de socializare trece printr-un filtru individual și unic fiecăruia dintre noi, filtru care lasă să treacă doar informația brută, fără elementele constitutive asociate ei: tonul vocii, intonața, elementele de mimică și gestică ce completează comunicarea și mesajul în sine. Ceea ce ajunge la noi e rece și impersonal. Iar asta crește nivelul de alienare din oameni.
https://zoso.ro/rubrica-psihologie-retelele-socializare/
2021-11-22
2021-11-17
2021-11-07
burnout
Spuneam mai sus că singura soluție e repaosul. O vacanță de măcar 2-3 săptămâni în care – atenție – nu aveți voie să depuneți efort. Nici efort fizic, nici efort intelectual. Asta înseamnă zero filme pe Netflix, zero jocuri pe calculator, nu tu ridicat coșul de gunoi, nu făcut curățenie, nici măcar citit. Ori de câte ori citim sau ne uităm la filme mintea lucrează. Ceea ce vedem ne solicită atenția. În burnout e nevoie de un efort mare pentru a ne concentra până și la cele mai elementare lucruri. Opriți radio-ul, închideți calculatorul. Dacă e ”musai” să citiți, luați o carte de copii și citiți-o pe aia (nu glumesc). Ceva extrem de lejer, cu cuvinte simple și text fluent. Orice task aveați până atunci de făcut zilnic sau periodic trebuie pasat altcuiva sau amânat. Nu mai gătiți, nu faceți curățenie, nu vă plimbați câinele. Scopul acelei perioade de recuperare e să stați întreaga zi și să vă uitați în gol. Literalmente. Vă uitați pe geam, vă uitați la formele geometrice de pe covor, vă uitați la zidul din fața voastră. Întinși sau în poziție șezut – cum doriți – dar ideea e să nu depuneți nici cel mai mic efort intelectual sau fizic. Iar după ce faceți asta o vreme veți începe – absolut normal – să vă plictisiți la un moment dat. Ceea ce le spun clienților mei e că scopul acelui concediu e să se plictisească groaznic, iar după ce se plictisesc groaznic să mai aștepte două-trei zile așa și să se plictisească în continuare. Acela e targetul: plictisul. După care, foarte încet, puteți ieși la câte o plimbare prin parc sau să vă uitați la maximum un film lejer pe zi.
https://zoso.ro/rubrica-psihologie-recuperarea-burnout/
Cei cu trăsături de personalitate obsesiv-compulsivă au reale dificultăți în a ceda în fața volumului și ritmului de muncă. Sunt printre cei mai predispuși la a ajunge în burnout. Sunt ordonați, corecți, nu le place să întârzie sau să facă muncă de mântuială. Așa că vor trage mai mult ca alții să nu care cumva să nu performeze la locul de muncă. Lor le recomand să ia pauze la fiecare oră și să se îndepărteze de laptop. Le sugerez să ia un lighean mic sau un vas cu baza de vreo trei palme și să-l umple cu apă de vreo patru degete. În apa aia să toarne nisip. Două părți apă, una parte nisip. În caz că nu au nisip le sugerez mălai sau orez. Vasul ăla trebuie scos undeva la aer: pe balcon, în curtea din fața casei. La fiecare oră scopul e să ia o pauză de 10 minute și să meargă la ligheanul ăla cu nisip și să-și afunde ambele mâini în el. Să le miște încet prin nisip și pe suprafața lui atenți la textură și atenți să nu învolbureze apa. Mișcări lente, ca de Tai-Chi.